Anlaşmalı Boşanma Davası Mahkeme
Anlamalı boşanma protokolü; anlaşmalı ve çekişmeli olarak görülen boşanma davalarının anlaşmalı boşanma kısmında düzenlenmesi gereken ve yine anlaşmalı boşanma protokolü ile eşlerin boşanma yönündeki iradelerini ifade eden ve boşanmanın feri neticelerinde eşlerin mutabık kaldığının altını çizen belgedir. Boşanma, eşlerin evlilik birliğini sonlandırmak istediklerinde ortaya çıkan bir durumdur. Taraflar ayrılmaya karar verdiklerinde bunu serbestçe yapamamaktadırlar.
Kanun koyucu aile birliğinin önemi sebebi ile evlenirken karışmadığı kişi iradesine ayrılık söz konusu olduğunda müdahale etme hakkını kendisinde bulmaktadır. Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilmektedir. Anlaşmalı bir dava sürecinde anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır ve hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü belirsiz ifadelerden uzak, oldukça net ve muntazam nitelikte hazırlanmalıdır. Bu sayede boşanma davası çok daha az sürer ve taraflara olan yıpratıcı etkisi minimuma iner.
Çekişmeli davalar süre bakımından daha uzun ve yıpratıcı sonuçları olan davalardır. Bunun yanı sıra anlaşmalı davaların kısa sürede sonuçlanması mümkün olurken istenilen sonuçların elde edilebilmesi için anlaşmalı boşanma davası avukatı aracılığı ile temsil edilmek kişi haklarının korunması açısından gereklidir.
Bu tür davalarda hukuki şartların sağlanması zorunludur. Hukuki koşullardan biri ise evlilik birliğinin bir yıldır sürüyor olmasıdır. Tarafların mahkeme sırasında özgür bir şekilde irade beyanı yapması da gerekli olurken bu sırada bir baskı altında bulunmadıklarına dair kanaat oluşması gerekir. Hâkim tarafından bu konu özellikle dikkate alınır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Mahkeme
Anlaşmalı olarak uygulanması planlanan boşanma davasının Aile Mahkemesi’ne müracaat edilmek sureti ile açılabilmesi mümkün olur. Anlaşmalı boşanma davası mahkeme söz konusu olduğunda Aile Mahkemesi’nin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görev yapar. Anlaşmalı boşanma davası yetkili mahkeme ise eşlerin ikamet ettikleri yer mahkemesi olur.
0 Yorumlar